ژن درمانی چیست؟
Contents
ژن درمانی چیست؟
- ژن درمانی چگونه انجام می شود؟
- ژن درمانی چه کاربرد هایی دارد؟
این روز ها زمانی که افراد با واژه ژن درمانی مواجه می شوند به جهت آگاهی کم و ابهام، سوالاتی را در این زمینه مطرح می سازند که پرتکرارترین آن ها را در ابتدای نوشتار آورده ایم.
در ادامه مهم ترین هدفی که دنبال می کنیم این است که تمامی سوالات فوق را که در زمینه ژن درمانی وجود دارد، در قالب بخش های مختلفی پاسخ بگوییم.
ژن درمانی چیست؟
ژن درمانی در واقع به یک اقدام درمانی و آزمایشگاهی اشاره دارد که در طی آن با تزریق نوعی ژن خاص به داخل سلول های بدن فردی که بیمار شده است را درمان می کنند. فرایند این روش درمانی چنین است که با انجام تکنیک هایی خاص می توانند به بهبود وضعیت ژن های معیوب بپردازند. البته این رفع اختلال ژنی با جایگزینی ژن های سالم انجام می شود.
این روش درمانی برای درمان بیماری های ژنتیکی استفاده می شود و نتایج قابل توجهی را به همراه دارد.
انواع روش های ژن درمانی
واقعیتی که وجود دارد این است که ژن درمانی روش های مختلفی دارد. با تکنیک ها و روش های مختلفی می توان به درمان بیماری ها پرداخت.
در خصوص مهم ترین روش های ژن درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سلول های زاینده
- سلول های سوماتیک
ژن درمانی برای درمان چه بیماری هایی بکار گرفته می شود؟
این روش در درمان بسیاری از مشکلات و بیماری هایی که وجود دارد موثر می باشد. از جمله این بیماری ها:
- درمان برخی از سرطان ها با این روش درمانی به راحتی قابل درمان است مثل سرطان ریه.
- بهبود عملکرد بینایی؛ متخصصین این حوزه توانستند با تزریق مقادیری از ژن ها داخل سلول هایی خاص در ناحیه چشم به بهبود وضعیت دید و بینایی افراد کمک کنند.
- درمان تمامی احتلالاتی که ژنتیکی محسوب می شوند
- درمان بیماری هموفیلی
- درمان بیماری تالاسمی
آیا همه افراد می توانند از ژن درمانی استفاده کنند؟
واقعیتی که وجود دارد این است که همه ی افراد نمی توانند تحت این روش درمانی قرار گیرند. زیرا که بیماری های خاصی تحت این روش درمانی قابل درمان خواهد بود.
از این روز زمانی که به پزشک مراجعه می کنید تمامی شرایط شما بررسی می شود و در نهایت تعیین می شود که می توانید این روش درمانی را انجام دهید یا خیر.
آیا روش ژن درمانی بی خطر است؟
مهم ترین نکته ای که در این زمینه وجود دارد این است که این روش درمانی علیرغم اینکه تاکنون نتایج مثبتی از خود نشان داده است اما هنوز در مراحل آزمایش است. بنابراین باید مدت زمانی طی شود تا بتوانیم به طور قطعی به میزان تاثیر گذاری این روش درمانی و نیز بی خطر بودن تام و تمام این روش درمانی حکم کنیم.
بنابراین همچنان در عرصه علمی این روش در مرحله آزمون است و همچون سایر روش های درمانی به جایگاه درست و محکمی نرسیده است. اما اگر بتوان تحقیقات جامعی را در این زمینه پیش برد این روش درمانی می تواند آینده خوبی را در زمینه درمان بیماری های خاص رقم بزند.
نتیجه گیری
در پایان کل مطالب فوق را می توان در قالب سه نکته به طورخلاصه بیان کرد:
* ژن درمانی روش درمانی موثر در زمینه درمان بیماری های خاصی است.
* این روش هنوز به طور کامل مورد تایید نیست. زیرا علیرغم اینکه تاکنون آثار مثبتی از خود بروز داده است اما همچنان به عنوان روشی است که باید پژوهش های بیشتری در زمینه ابعاد مختلف این روش درمانی انجام شود تا به یک یقین و اگاهی کاملی برسیم.
* این روش درمانی در آینده تاریخ علم می تواند در اثر پیشرفت دانش و امکانات درمانی به عنوان روشی موفق به طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد.